Kriminella lär sig undvika polisens avlyssning





Langare låter mobilen ligga för att inte bli avlyssnade. Foto: Nils Lindström/Sveriges Radio 
 
De kriminella ser till att inte lämna några digitala spår efter sig, betalar gärna kontant och träffas när de ska göra upp sina affärer, och det försvårar polisens arbete.
Ekots granskning av narkotikahandeln fortsätter - idag om polisens problem att komma åt narkotikalangarna.


Det är nya tider, konstaterar Jan Flygar, kriminalinspektör på enheten mot internationell grov organiserad brottslighet i Stockholm
– Under senare tid har vi sett att många av de kriminella slutar vara med på sociala medier. De är inte med på Facebook och så vidare, och de vill lämna så få digitala spår som möjligt, säger han.

Förr fanns det telefontrafik som polisen kunde avlyssna. Nu funkar det inte så längre.
När de kriminella tar kontakt med varandra så ser de till att antingen träffas, eller så kommunicerar man via särskilda appar som polisen inte kan avlyssna.
– De kommunicerar via internet och via olika appar i sina telefoner, för det är mycket som vi inte kan avlyssna idag, säger Jan Flygar.

De kriminella betalar gärna kontant, för att inte lämna några digitala spår. Och när narkotikaaffärer och annat ska göras upp så ser man till att träffas, så polisen har svårt att samla bevis, enligt Jan Flygar.
– De ringer till varandra och stämmer träff och sen går de ut och går och pratar. Det har vi sett många exempel på, säger Jan Flygar.

De tar en promenad helt enkelt?
– Ja, walk and talk, säger Jan Flygar. Så det är tuffa tider för oss.

Enligt Jan Flygar så har de kriminella ständigt koll på polisens arbetsmetoder. Förundersökningar cirkulerar bland de dömda på landets fängelser. De läser noga, både för att se om någon tjallat och för att studera hur polisen arbetat, allt för att, enligt Jan Flygar, undvika att åka fast nästa gång.

Jag träffar Adam. Tidigare i livet sålde han heroin. Han har också missbrukat heroin själv. Adam var noga med att aldrig prata om narkotikaaffärer i telefon, inte heller via sms.
– Jag skriver aldrig några sms, för sms kan de ta fram. Även om du raderar det så kan de ta fram dina raderade sms, och det är inte bra, säger Adam.
Adam heter egentligen något annat

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6606710

Comments